sâmbătă, 23 aprilie 2011

Declaraţii comune de presă susţinute de prim-ministrul Emil Boc şi preşedintele Guvernului Republicii Croaţia, Jadranka Kosor - inclusiv istroromani

Declaraţii comune de presă susţinute de prim-ministrul Emil Boc şi preşedintele Guvernului Republicii Croaţia, Jadranka Kosor

Declaraţii comune de presă susţinute de prim-ministrul Emil Boc şi preşedintele Guvernului Republicii Croaţia, Jadranka Kosor

Emil Boc: Doamnă prim-ministru, doamnelor şi domnilor, vom avea o scurtă conferinţă de presă, în urma întâlnirii pe care am avut-o astăzi, la Bucureşti, cu premierul Croaţiei, cu delegaţia care însoţeşte echipa doamnei prim-ministru. În primul rând, aş vrea să subliniez faptul că am avut o discuţie extrem de pragmatică, directă şi eficientă. Am discutat atât aspecte care vizează relaţia noastră bilaterală, cât şi aspecte care ţin de parcursul european al aderării Croaţiei la Uniunea Europeană. În contextul aniversării, anul acesta, a 20 de ani de la declararea independenţei Croaţiei, adresez felicitări poporului croat şi, de asemenea, felicitări doamnei prim-ministru pentru eforturile pe care le-a făcut, astfel încât Croaţia, astăzi, să fie o ţară membră NATO şi, sunt convins, foarte curând, ţară membră a Uniunii Europene. Ne bucură cu atât mai mult acest lucru, cu cât invitaţia de aderarea la NATO s-a adresat în cadrul summit-ului de la Bucureşti, iar în acest an, când se marchează 20 ani de la independenţa Croaţiei, se va realiza îndeplinirea unui obiectiv extrem de important, care înseamnă aderarea la Uniunea Europeană.
În privinţa relaţiilor bilaterale, cel mai important lucru este acela că această cooperare pe care o avem, la nivel bilateral, nu este afectată, nu este grevată de nicio problemă. Cu alte cuvinte, avem o relaţie foarte bună, iar prin documentele pe care le-am semnat astăzi vom da un impuls suplimentar cooperării economice, culturale dintre ţările noastre. Vreau să menţionez faptul că, de exemplu, Dacia Duster a fost aleasă autoturismul anului 2011 în Croaţia. Iată un punct important de plecare pentru continuarea unei colaborări economice benefice.
Sunt convins că şi în alte domenii putem, pe baza discuţiilor de astăzi, intensifica schimburile comerciale şi relaţiile noastre economice. Am abordat şi un subiect extrem de important şi de mare interes pentru România şi anume, comunitate de istroromâni, care trăieşte în câteva localităţi din peninsula Istria din Croaţia. Dialectul istroromân este unul dintre cele patru dialecte ale limbii române şi am adresat o solicitare de sprijin pentru păstrarea şi conservarea acestui dialect, întrucât istroromâna figurează în cartea roşie UNESCO a limbilor pe cale de dispariţie. De aceea un sprijin din partea autorităţilor croate pentru conservarea acestui bun cultural comun este şi va fi extrem de apreciat de către România.
În privinţa aderării la Uniunea Europeană, poziţia României este foarte clară: România susţine politica uşilor deschise în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană. Croaţia este cel mai avansat stat din această regiune în procesul de integrare europeană. România sprijină ferm aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană. Ne dorim o vecinătate stabilă şi prosperă, iar aceste deziderate se pot realiza numai prin integrarea Balcanilor de Vest în structurile europene şi euro-atlantice. Croaţia poate conta în continuare pe sprijinul României în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Suntem de asemenea dispuşi, aşa cum am făcut-o şi astăzi, să împărtăşim experienţa comună atât în ceea ce priveşte procesul de pre-aderare cât şi în privinţa aspectelor de post aderare la Uniunea Europeană.
Am discutat şi despre strategia Dunării şi despre modul în care putem face din această strategie, o strategie pragmatică, eficientă, cu un conţinut de proiecte care să ajute regiunea şi ţările noastre.
În încheiere o felicit pe doamna prim-ministru pentru eforturile pe care le face în această perioadă, atât pentru a depăşi situaţia economică dificilă care cu toţii ne confruntăm, cât şi pentru efortul susţinut de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană şi pot să o asigur că este un efort care va primi răsplata necesară, pentru că istoria va consemna că premierul Kosor a integrat Croaţia în Uniunea Europeană. Pentru acest obiectiv, orice efort merită să fie făcut şi este pe deplin răsplătit.

Jadranka Kosor: Vă mulţumesc foarte mult, domnule prim-ministru, pentru că, realmente, ne simţim foarte bine în ţara dumneavoastră, ne simţim într-o atmosferă extrem de prietenească şi, într-adevăr, în acest moment simţim nevoia sprijinului dumneavoastră pentru intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană. Rugăm sprijinul României, al domnului prim-ministru, având în vedere că dorinţa Croaţiei este de a finaliza negocierile de intrare în Uniunea Europeană până la încheierea mandatului preşedinţiei ungare a Consiliului UE, la sfârşitul lunii iunie. Am lucrat intens pentru a asigura acest lucru. Este foarte important, sprijinul pe care îl acordă partea română, în acest moment al negocierilor pe care Croaţia le poartă cu Uniunea Europeană, sprijin pe care l-am putut constata şi în discuţiile pe care le-am avut azi dimineaţă cu preşedintele României, Traian Băsescu.
Apreciem extrem de mult sprijinul României în această acţiune a Croaţiei. În urmă cu trei ani, Croaţia – aşa cum s-a menţionat aici – a primit invitaţia de a deveni membră a NATO şi considerăm, de asemenea, că va fi un moment important şi intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană. Este foarte important sprijinul României în această direcţie. Mulţumim, de asemenea, pentru sprijinul consecvent pe care partea română l-a acordat Croaţiei. În acest sens sunt de importanţă documentele semnate astăzi, cum aţi văzut, cel în plan economic, între ministerele economiei ale celor două ţări, şi cel între ministerele afacerilor externe.
Ceea ce este foarte important şi mă bucur că suntem împreună de acord în acest sens este faptul că există un potenţial economic extraordinar, un potenţial de colaborare între cele două state. Eu în aceste discuţii pe care le-am purtat, am amintit şi de o firmă extrem de importantă, este vorba despre firma Končar care a efectuat modernizarea a trei locomotive pentru Căile Ferate Române. În acelaşi timp, evident că am menţionat şi faptul că există un potenţial extraordinar de colaborare în ceea ce priveşte porturile noastre. Pe de o parte, am amintit porturile adriatice, de asemenea, amintesc porturile dunărene din România, şi sper că aceste lucruri vor primi un contur cu ocazia unei întruniri care va avea loc la finele lunii aprilie, în portul Vukovar. Evident că este de o însemnătate majoră şi faptul că, în calitate de membre NATO, pe de o parte, şi în perspectiva devenirii ţării noastre membre a Uniunii Europene, este importantă siguranţa în aceste zone, siguranţă care oferă evident şi posibilitatea dezvoltării economice.
În încheierea negocierilor şi intrarea în Uniunea Europeană este un garant din partea Croaţiei pentru celelalte ţări, pentru ţările vecine, pentru ca şi ele să fie încurajate în procesul acesta de aderare. Este un mesaj de speranţă şi încurajare, un mesaj prin care subliniem că aceste eforturi vor fi încununate cu succes. Suntem, evident, în această cale euro-atlantică pentru o stabilitate durabilă în această parte a Europei, în această parte a lumii. Pe parcursul discuţiilor noastre am afirmat şi am subliniat interesul comun în vederea asigurării siguranţei şi în vederea progresului acestei părţi a Europei.
În încheiere doresc să subliniez şi posibilitatea de colaborare în domeniul turismului. Ne-am dori foarte mult ca foarte mulţi cetăţeni croaţi să viziteze România, respectiv cetăţeni români să viziteze Croaţia. Cum pentru Croaţia turismul este un domeniu extrem de important în economia ţării, evident că interesul nostru este ca tot mai mulţi turişti români să vină în Croaţia. Iar în contextul dezvoltării şi colaborării economice, doresc să subliniez şi să-mi exprim mulţumirea că schimbul comercial în primele zece luni ale anului trecut a crescut cu 8%.
Este important, pentru că în aceşti ani de criză, toţi ne dorim o dezvoltare economică, o creştere a colaborării şi sper că acest lucru se va şi întâmpla.
În încheiere doresc să-i mulţumesc încă o dată primului-ministru, domnului Emil Boc, pentru primirea cordială şi pentru susţinerea pe care ne-o acordă în vederea înfăptuirii încă unui moment istoric – e vorba de intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană. Această încredere şi acest suport, evident că şi în viitor, vom şti să-l apreciem la modul cel mai sincer. Vă mulţumesc.

Emil Boc:Şi eu vă mulţumesc. Aşa cum am spus, sunt convins că, prin performanţa individuală a Croaţiei, ţara dumneavoastră va deveni un model pentru integrarea europeană şi a celorlalte state din regiune. Întrebări, dacă sunt.

Reporter: Aţi vorbit despre relaţiile economice dintre cele două state. Ce e de făcut pentru impulsionarea acestor relaţii? Pentru doamna prim-ministru Kosor - dacă ne poate spune care ar fi cele trei obiective turistice care i-a plăcea cel mai mult din România, pentru că tocmai a vorbit despre turismul croat, care este foarte dezvoltat?

Emil Boc: În privinţa relaţiilor comerciale, cred că pot fi avute în vedere măsuri pragmatice, concrete, dincolo de semnarea protocoalelor de astăzi. În primul rând, am discutat despre posibilitatea unei linii aeriene directe Bucureşti-Zagreb. Doamna prim-ministru ne-a spus că a făcut o oră şi şapte minute de la Zagreb la Bucureşti. Cu alte cuvinte, o linie aeriană directă va impulsiona şi mai mult atât schimburile comerciale, cât şi activitatea turistică reciprocă dintre cele două ţări. În al doilea rând, am studiat structura importurilor şi exporturilor reciproce şi am văzut că ele sunt concentrate, în mare, pe patru grupe mari de produse. Ne-am stabilit astăzi ca obiectiv să diversificăm grupele de produse care fac obiectul importurilor şi exporturilor reciproce. Şi, evident, mai sunt alte lucruri, de detaliu, care se regăsesc în documentele semnate astăzi.

Jadranka Kosor: Mulţumesc pentru întrebare. În ceea ce priveşte turiştii croaţi, aş spune ce aş vizita eu personal în România. Evident că în noiembrie, pe parcursul vizitei pe care am avut-o în ţara dumneavoastră, Bucureştiul mi s-a părut extrem de interesant, dar timpul restrâns pe care l-am avut la dispoziţie nu mi-a permis să vizitez chiar toate obiectivele de însemnătate din oraş. În mod special există o ofertă diversă şi modele de a ajunge la informaţiile utile, modele pe care le voi recomanda şi turiştilor croaţi. Aş vizita portul Giurgiu. În mod cert există similarităţi între ceea ce există în Giurgiu şi ceea ce există în portul din Vukovar, dar porturile de la Marea Adriatică, Rijeka, Split, Ploce sunt de recomandat. Bineînţeles că o să recomand cu toată plăcerea turiştilor croaţi să viziteze şi România.

Reporter: Pe parcursul vizitei pe care doamna premier a avut-o la domnul preşedinte Băsescu şi aici la Guvern sunt eliminate definitiv obstacolele în vederea aderării Croaţiei la Uniunea Europeană.

Jadranka Kosor: Nu este nicio îndoială că suportul Românie este deplin şi nu există efectiv nicio chestiune care ar putea îngreuna intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană. Plec de aici extrem de mulţumită după discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte; sprijinul este deplin atât din partea preşedintelui României, cât şi din partea primului-ministru al României.

Emil Boc: Vă mulţumim foarte mult.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Niciun comentariu: