La câte MILIARDE DE EURO a evaluat România TEZAURUL de la ruşi. PLUS: Ce LEGĂMÂNT spune GUVERNATORUL BNR că a făcut la ÎNVESTIRE
Valoarea intrinsecă a monedelor şi lingourilor de aur trimise spre păstrare la Moscova în 1916 şi 1917 se ridică, potrivit estimării specialiştilor, la o valoare actuală de 2 miliarde de euro, a declarat Cristian Păunescu, consilierul guvernatorului BNR, la Antena 2. El a anunţat că marţi, 12 aprilie, va lansa o nouă ediţie a volumului său, "Tezaurul Băncii Naţionale a României de la Moscova", îmbogăţită cu noi documente.
La acelaşi post tv, Mugur Isărescu a declarat că fiecare guvernator al BNR face, la instalarea in functie, un "legământ": că va depune toate eforturile pentru a încerca să repatrieze Tezaurul trimis la Moscova.
El a prezentat, in premieră, dosarul Tezaurului, în care sunt incluse toate actele prin care 93,4 tone de aur fin, dar şi alte valori materiale şi culturale, au fost preluate de către autorităţile Rusiei, de la mai multe instituţii româneşti. Printre acestea, se numără Banca Centrală, Academia Română, CEC-ul şi Casa Regală.
"Este un dosar greu din toate punctele de vedere, cu o mare încărcătură istorică", a marturisit Isărescu.
La rândul său, academicianul Dinu C. Giurescu a evocat două momente legate de tezaur, la care a participat.
In 1956, ca tânăr angajat la Muzeul de Artă al României, a fost în echipa care a preluat piesele din tezaurul de artă trimise la Moscova, în anii Primului Război Mondial, când România era aliată cu Rusia. Printre aceste piese se numărau Cloşca cu Puii de Aur, înscrisuri, broderii din Evul Mediu şi obiecte de cult de mare valoare de patrimoniu. Toate erau bine conservate şi ordonate de ruşi, fiind însoţite de descrieri ale pieselor. Acest lucru infirmă teza conform căreia tezaurul ar fi dispărut sau s-ar fi pierdut, spune Giurescu.
Al doilea episod ar fi avut loc în 1964, când istoricul a primit, de la un adjunct al ministrului de Externe, sarcina să facă un documentar cu toate actele aflate în arhiva ministerului şi care făceau referire la tezaurul de la Moscova. Giurescu a precizat că aceste documente au stat la baza solicitării de restiture a tezaurului, făcută de Nicolae Ceauşescu în prima vizită la Kremlin, în 1965, la nici două luni de la alegerea lui ca secretar general al PCR. Giurescu a comentat pasaje din stenograma acelei întâlniri, în cursul căreia liderii sovietici recunosc existenta tezaurului, dar refuză retrocedarea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu