vineri, 29 aprilie 2011

Turcii vor să-şi facă propriul "canal Panama"

Andreea Livadariu

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat planul de a construi un canal care să unească Marea Neagră şi Marea Marmara, pentru a facilita transporturile de petroliere din Rusia, scrie Bloomberg.

"Canalul Istanbul", aşa cum se va numi noul proiect de infrastructură, va costa până la 10 miliarde de dolari (6,2 miliarde de euro), iar construcţia ar putea dura aproximativ 8 ani. Noul canal va avea până la 50 de kilometri lungime, 150 de metri lărgime şi 25 de metri adâncime, cu o capacitate de transport de 160 de vase zilnic (incluzând tancurile transportatoare de petrol).

În urma noului proiect, care va fi pus la punct în următorii doi ani, oraşul Istanbul va fi transformat în "două peninsule şi o insulă", astfel încât transportul maritim în scop comercial să fie deviat dinspre Canalul Bosfor către noul canal.

Aproape 2,9 milioane de barili de petrol au fost transportaţi zilnic în anul 2009 prin Canalul Bosfor, faţă de 3,4 milioane de barili în 2004.

Intra in Revolutia Gandul si castiga un iPad pe zi! Aboneaza-te acum la newsletter pe pagina de concurs www.gandul.info/concurs si participi automat la toate tragerile la sorti ramase pana la sfarsitul concursului.

www.gandul.info

Niciun comentariu: