vineri, 29 aprilie 2011

Rusia ademeneşte Ucraina cu gaze ieftine


FOTO ADEVĂRUL Preţul gazelor depinde de bunăvoinţa Gazpromului

FOTO ADEVĂRUL Preţul gazelor depinde de bunăvoinţa Gazpromului

Administraţia Gazprom susţine că dacă ţara vecină aderă la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, ar putea economisi circa 8 miliarde de dolari pe an.

În cazul aderării la Uniunea Vamală, Ucraina ar putea beneficia de gaze ieftine şi ar economisi circa 8 miliarde de dolari pe an, a declarat Valeri Golubev, preşedintele adjunct al Gazprom în cadrul forumului „Sectorul energetic al Rusiei în secolul XXI", citat de agenţia ucraineană UNIAN.
Potrivit lui Golubev „la un consum de 40 miliarde de metri cubi de gaz pe an, Ucraina ar putea câştiga un 8 miliarde de dolari pe an".

De notat că în luna martie 2011 Ucraina a cumpărat gaze de la Gazprom la un preţ de 263 de dolari pentru o mie de metri cubi. Un simplu calcul denotă că Gazprom ar urma să reducă preţul gazului de patru ori.
Rusia a propus Ucrainei să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi apoi împreună să negocieze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.
Anterior premierul rus Vladimir Putin a declarat că în cazul în care Ucraina va crea o zonă de liber schimb cu Uniunea Europeană, statele din cadrul Uniunii Vamale, aceasta va avea efecte negative asupra relaţiilor economice.

Niciun comentariu: