vineri, 29 aprilie 2011

Gazoductul Ungheni-Iaşi deschide calea spre gazele din România

Republica Moldova va putea importa gaze din România în momente de criză şi pe o perioadă limitată, dacă până la sfârşitul anului va începe construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi. Discuţiile despre construcţia conductei se poartă de mai multă vreme, proiectul fiind inclus în strategia energetică pentru anul 2011 de Guvernul de la Bucureşti. Prin aceste conducte România ar putea importa gaze din Rusia.

Potrivit hotnews.ro despre acest proiect s-a vorbit, la modul general, la începutul anului trecut, când preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită în Republica Moldova. Atunci, şefii celor două state au convenit ca în cadrul politicii de vecinătate să fie realizat proiectul de punere în funcţiune a transportului de gaze Drochia – Ungheni – Iaşi. În luna mai 2010, fostul ministru al economiei, Adrian Videanu, a efectuat, de asemenea, o vizită în Republica Moldova, convenind cu premierul Vlad Filat construirea gazoductului.

Oficialii români spun că este vorba de alimentarea provizorie a Republicii Moldova în situaţii de criza.

Reprezentanţii Ministerului Economiei al Republicii Moldova au afirmat, la sfârşitul lunii martie, ca în 2011 va începe construcţia conductei de gaz Ungheni-Iaşi pe ambele direcţii. Costul gazoductului este estimat la circa 20 milioane euro. Aceiaşi oficiali spun că un grup de lucru comun a selectat deja un traseu estimativ cu o lungime totala de 40 km, dintre care 31 km pe teritoriul României şi 9 km – pe teritoriul Republicii Moldova

O parte din fondurile necesare, în sumă de 7 mil. euro urmează a fi alocate de către Comisia Europeana prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova, 3 mil. euro pentru Republica Moldova şi, respectiv, 4 mil. euro pentru Romania. În prezent se elaborează studiul de fezabilitate al proiectului.

Dupa: hotnews.ro

Niciun comentariu: