miercuri, 27 aprilie 2011

Separatiştii lui Smirnov îl contrazic pe ministrul rus de Externe: Transnistria se vede independentă, nu în componenţa statului unitar Republica Moldo

Separatiştii lui Smirnov îl contrazic pe ministrul rus de Externe: Transnistria se vede independentă, nu în componenţa statului unitar Republica Moldova

Administraţia lui Smirnov insistă asupra recunoaşterii independenţei Transnistriei

Administraţia lui Smirnov insistă asupra recunoaşterii independenţei Transnistriei

Transnistria îşi vede viitorul doar ca stat suveran recunoscut internaţional. Este reacţia autorităţilor de la Tiraspol, după declaraţiile şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a spus că Moscova vrea statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republcii Moldova reintegrate şi unitare.

„Ne vedem soarta doar ca stat independent, membru cu drepturi depline al comunităţii internaţionale“, se spune într-o declaraţie a aşa-numitului „minister de externe“ din autoproclamata „republică moldovenească nistreană“.

Pe Aceeaşi Temă

Administraţia de la Tiraspol insistă să se ţină cont de înţelegerile anterioare referitoare la procesul de negocieri, subliniind că în niciunul din documentele semnate nu se vorbeşte despre reglementarea diferendului transnistrean în cadrul „statului unitar şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova“. Formula a fost enunţată de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său moldovean Iurie Leancă, care s-a aflat într-o vizitită de două zile la Moscova.

Partea transnistreană nu face referire directă la poziţia enunţată de Serghei Lavrov, ci menţionează că a considerat necesar să vină cu câteva precizări în legătură cu numeroasele declaraţii făcute în ultimul timp de către demnitari din diferite ţări în legătură cu procesul de normalizare a relaţiilor dintre cele două „state suverane - Republica Moldovenească Transnistreană şi Republica Moldova“.

Administraţia liderului separatist Igor Smirnov mai spune că „singura entitate autorizată să ia hotărâri privind viitorul său este însuşi poporul transnistrean multinaţional, care şi-a exprimat voinţa la referendumuri, inclusiv la cel din 2006, când 97% din alegători s-au pronunţat pentru independenţa Transnistriei“.

Totodată, administraţia de la Tiraspol îşi arată disponibilitatea de a continua negocierile pentru reglementarea diferendului transnistrean, dar numai fiind tratată ca parte egală cu Moldova. Partea transnistreană menţionează că nu trebuie supraapreciată importanţa formatului de negocieri „5+2“, care potrivit Tiraspolului, este doar un instrument ajutător, menit să susţină tratativele dintre două părţi egale ale conflictului, nu să le impună anumite soluţii.

„În ceea ce priveşte armamentul fostei Armate a 14-a, subiectul ţine de competenţa exclusivă a conducerii Federaţiei Ruse şi Republicii Moldoveneşti Nistrene“, se mai spune în declaraţia aşa-numitului minister de externe de la Tiraspol.


Niciun comentariu: