miercuri, 27 aprilie 2011

Paste romanesc la Malainita, in Timoc

Malainita, Timoc, Serbia/Romanian Global News

Pe 26 aprilie, in a treia zi de Paste, Parohia Ortodoxa Romana din Malainita si Remesiana si Asociatia Ariadnae Filum din Serbia organizeaza la Malainita Festivalul de Paste al romanilor din Timoc. Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, sprijina si in acest an organizarea acestui eveniment, transmite Romanian Global News.

Programul cuprinde spectacole de muzica si dansuri populare romanesti ale unor ansambluri locale si un recital sustinut de Florin Vasilica si grupul Teleormanul, prezenti pentru a doua oara printre romanii timoceni. Evenimentele vor avea loc pe pajistea din fata Bisericii Sf. Arhangheli si Preacuvioasa Maica Parascheva si vor fi precedate de slujba religioasa oficiata de protopop iconom stavrofor Boian Alexandrovici si alti reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane. La eveniment vor participa romani din Timoc, dar si reprezentanti ai romanilor din Voivodina.

In Serbia, comunitatea romaneasca este concentrata in special in arealul delimitat de raul Morava (la apus), Dunare (partea de nord) si Timoc (partea de sud-est) si, dupa surse comunitare, numarul romanilor/vlahilor din aceasta zona este de peste 350.000. Acestia traiesc in 154 de localitati (sate si comune), compacte din punct de vedere etnic si in 48 de localitati cu populatie mixta romano-sarba. Situatia in cadrul comunitatii romanesti din Serbia de Nord-Est (Timoc) este una dificila, romanii din zona nefiind recunoscuti ca minoritate nationala si, implicit, nebeneficiind de drepturile si libertatile aferente. Romanii/vlahii din Timoc sunt considerati „un grup etnic de origine necunoscuta", incercandu-se acreditarea ideii – fara nicio sustinere din punct de vedere istoric și știintific – ca ar fi de origine slava. In Voivodina romanii beneficiaza de invatamant public, emisiuni tv si radio in limba romana.

Niciun comentariu: