miercuri, 27 aprilie 2011

Nunta secolului: înrudirea casei regale româneşti cu cea a Marii Britanii

Nunta secolului: înrudirea casei regale româneşti cu cea a Marii Britanii

27 aprilie 2011, 07:08 | Autor: Ana-Maria Vieru | 9711 afişări

Cuvinte cheie: nunta regala, monarhie, Charles Windsor, Kate Middleton,

24 mai 1937,  Familia Regală  a Marii Britanii

Foto: photoland corbis

24 mai 1937, Familia Regală a Marii Britanii

Evenimentul de vineri are potenţialul de a influenţa modul cum britanicii îşi privesc monarhia. Mulţi dintre ei nu cred că va mai dura 100 de ani. Nunta cuplului Charles Windsor – Kate Middleton a provocat dezbateri privind relevanţa monarhiei britanice în secolul al 21-lea.

Printre miliardele de oameni care vor privi nunta de vineri vor fi probabil şi mulţi sceptici.

Pe Aceeaşi Temă

„Când ai o nuntă regală în secolul al 21-lea, care vine după o întreagă generaţie de erori maritale regale, există, inevitabil, un grad de cinism. Poţi să faci pariu la agenţiile din Marea Britanie privind lungimea acestei căsnicii", afirmă Patrick Jephson, fostul secretar al Prinţesei Diana.

Căsniciile a trei dintre cei patru copii ai Reginei Elisabeta a II-a (Charles, Anne şi Andrew) şi cea a surorii sale, Prinţesa Margaret, s-au sfârşit prin divorţuri.

Titlurile scandaloase şi poveştile cu adulteri care au însoţit multe dintre aceste despărţiri au pătat imaginea familiei regale. Dacă şi căsnicia lor eşuează, Prinţul William şi Kate Middleton ar putea pierde oportunitatea de a moderniza monarhia.

Relevanţa monarhiei

„Monarhia trebuie să se gândească la propria sa relevanţă în prezent", spune parlamentarul britanic Tristram Hunt, autorul unei recente lucrări despre familia regală. Hunt a cerut public Prinţului William să susţină o modernizare a legii succesiunii familiei regale.

Acum, legea prevede că primul băiat născut va moşteni tronul, chiar dacă are o soră mai mare. Legea mai spune că oricine este pe linia moştenirii la tron nu se poate căsători cu un catolic fără a renunţa implicit la dreptul de succesiune. Hunt vrea ca Prinţul William să schimbe aceste lucruri. El vrea, de asemenea, ca tânărul prinţ să permită mai multă diversitate în Casa Regală.

O instituţie demodată?

„Dacă ei vor ca această familie să întruchipeze naţiunea, ar trebui să se gândească şi ei la naţiune, deoarece au acces la câteva dintre bogăţiile culturale", mai scrie Hunt în eseul său.

Dar astfel de schimbări ar fi prea puţin pentru cei care vor să abolească monarhia . Ei o privesc drept o instituţie demodată, secretoasă, care nu ar trebui plătită de contribuabilul britanic şi folosesc popularitatea acestei nunţi ca platformă de unde să-şi promoveze mesajul.

„Şeful statului nostru e acolo numai pentru că părinţii şi bunicii lui erau acolo. Cred că e ruşinos în secolul al 21-lea", a scris Johann Hari, autor al cărţii „God Save the Queen" şi editorialist pentru cotidianul britanic „Independent".

El şi alţi membri ai aşa-numitei Mişcări Republicane vor un şef de stat ales. Dar susţinătorii monarhiei spun că exact acest lucru face monarhia specială: faptul că este separată de politică.

„Cel mai frumos lucru legat de regină este că ea reprezintă istoria. Ea însăşi e regină de aproape 60 de ani. În timpul ei au fost 10 premieri. A cunoscut toţi preşedinţii americani, de la Truman încoace", a declarat William Shawcross, biograful oficial al reginei- mame, pentru televiziunea americană ABC.

Criticii privesc însă costul monarhiei ca o povară nerezonabilă pe umerii contribuabilului, spunând că banii cheltuiţi pentru a menţine viaţa „luxoasă" a membrilor familiei regale ar fi cheltuiţi mai bine pe servicii publice.

Costul oficial al monarhiei, dat publicităţii anual de Palatul Buckingham este de circa 60 de milioane de dolari pe an.

„Orice ţară trebuie să aibă un şef de stat. Sunt 60 de milioane de oameni, chiar mai mulţi în această ţară. Costă un dolar de persoană pe an pentru a susţine o astfel de instituţie, care a servit ţara bine timp de o mie de ani", afirmă William Shawcross.

Charles - „reputaţie dezastruoasă"

Hari, împreună cu alţi critici ai monarhiei, recunoaşte popularitatea extraordinară a reginei. Ea a avut o rată de aprobare constantă, de 80%, de când se fac sondaje de opinie. Momentul schimbării monarhiei ar putea interveni atunci când Prinţul Charles moşteneşte tronul, cred adepţii schimbării.

„Toată lumea, inclusiv eu, admiră munca pe care a făcut-o Elizabeth Windsor. Dar cred că e foarte probabil ca monarhia să fie abolită în timpul vieţii mele, deoarece Charles Windsor are o reputaţie dezastruoasă", a spus Hari, care susţine că Charles a abuzat de poziţia sa, amestecându-se în politică.

„Nu are niciun drept să adopte poziţii politice, şi totuşi el îşi foloseşte puterea pentru a intimida miniştrii", spune el.

Susţinătorii Prinţului Charles spun însă că el şi-a folosit perioada de moştenitor al tronului într-un scop bun, finanţând organizaţii de caritate şi organizând o campanie de conştientizare a problemelor de mediu. El conduce 20 de organizaţii de caritate care au strâns circa 150 de milioane pe an.

79% din britanici consideră că această nuntă va ajuta la supravieţuirea monarhiei, arată un recent sondaj realizat de ComRes pentru CNN.

Serbări comune

Casele Regale din România şi Marea Britanie nu ezită să participe împreună la serbări importante. În 2001, Regele Mihai şi-a sărbătorit ziua de naştere la împlinirea a 80 de ani la Highgrove, reşedinţa privată a Prinţului Charles.

Un an mai târziu, în 2002, Regele Mihai şi Regina Ana s-au aflat din nou în apropierea Coroanei Britanice când au participat la funeraliile naţionale ale Maiestăţii Sale Regina Elisabeta, Regina-mamă, la Catedrala Westminster.

În 2005, Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu ai României au fost invitaţi la căsătoria Principelui Charles cu Ducesa de Cornwall.

În 2007, Principesa Margareta şi Principele Radu au fost invitaţi la nunta de diamant a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Principelui Filip, Duce de Edinburgh. Cei doi sunt invitaţi şi la nunta dintre William şi Kate de la 29 aprilie 2011.

Legăturile dintre cele două Case Regale

Florel Manu

Casa Regală din România şi cea din Marea Britanie au legături de rudenie din 1914. Atunci începea domnia Regelui Ferdinand de Hohenzollern. El era căsătorit cu Maria, Principesă de Edinburgh, care a devenit Regină a României. De aici încep alianţele de rudenie dintre cele două Case Regale, română şi britanică.

Regina Maria a fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg şi Gotha, cel de-al doilea fiu al Reginei Victoria. Mama Reginei Maria a fost Ducesa Maria Alexandrovna, fiica Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Maria este nepoata Regelui Edward al VII-lea, care a fost fratele tatălui său. Edward a fost al doilea la succesiunea tronului ocupat de Regina Victoria, în timp ce Alfred era abia al patrulea.

Legăturile de rudenie cu monarhia Britanică sunt continuate de Carol al II-lea, fiul lui Ferdinand şi al Mariei. Urmează apoi Regele Mihai care are cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. În toată legătura cu familia Regală din Marea Britanie, cel mai tânăr succesor este Prinţul Nicolae, fiul Elenei, cea de-a doua fiică a Regelui Mihai.

Cunoscut este faptul că fiicele Regelui Mihai au fost prezente, în copilărie, alături de Principele Moştenitor Charles şi de sora sa, Principesa Anne. Charles nu este nici el străin de România, unde are mai multe proprietăţi şi domenii, cel mai cunoscut fiind cel de la Viscri, din judeţul Braşov.

Niciun comentariu: