vineri, 29 aprilie 2011

Parintele Boian, de Paste: „Au trecute multe nenorociri peste minoritatea românească din Serbia, dar nimeni nu a putut să ne fure identitatea”

Malainita, Timoc, Serbia/Romanian Global News


Parintele Boian, de Paste: „Au trecute multe nenorociri peste minoritatea românească din Serbia, dar nimeni nu a putut să ne fure  identitatea”
In prezenta a aproximativ 500 de romani veniti din toate regiunile Timocului, dupa Sfanta slujba de Paste, tinuta de cei patru preoti romani de la sudul Dunarii inpreuna cu cativa preoti din Banat, s-a deschis Festivalul de Paşti a Culturii Româneşti de la Malainita transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Manifestarea a inceput cu binecuvantarea preotului Boian Alecsandrovici, Protopop al „Daciei Ripensis", care in cuvantul sau a subliniat că organizează această manifestare de spiritualitate şi cultură românească de fiecare dată a treaia zi de Paşte, când creştinii români din sudul Dunării, Timoc şi Morava vor să reaprindă o lumânare la un lăcaş sfânt întru cinstirea lui Dumnezeu şi a neamului românesc.

El a arătat că datorită dansului şi cântecului cei peste 300.000 de români din zonă au supravieţuit în ultimii aproape 180 de ani, când li s-au luat drepturile de învăţare a limbii române, de a se ruga şi scrie în limba strămoşilor.

„Au trecute multe nenorociri peste minoritatea românească din Serbia, dar nimeni nu a putut să ne fure identitatea. Prin cântec ne-am conservat fiinţa şi am transmis din generaţie în generaţie tradiţiile şi obiceiurile noastre româneşti", a declarat Parintele Boian.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei culturale Ariadnae Filum, Zavişa Jurji, a afirmat că astfel de manifestări culturale i-au ţinut strânşi laolaltă pe românii din Serbia şi le-a dat speranţa că într-o zi vor avea acces nestingherit la valorile lor istorice. Zavisa Jurj a multumit Bisarici Ortodoxe Romane, parintilor prezenti, ca si Institului Cultural Roman, despre care a subliniat ca nu e prima data cand ajuta romanii din Timoc.

A fost prezenta la festival şi o delegaţie a Comunităţii Romanilor din Serbia, condusă de preşedintele Stevan Mihailov care a fost de părere că numai uniţi în jurul interesului lor comun românii pot deveni o forţă şi un partener de dialog pentru autorităţile sarbe care fac tot ce este posibil să-i împiedice pe românii din Timoc de a avea limba romana.

„Noi, liderii românilor din Serbia întreagă ar trebui să renunţăm la orgolii, să ne dăm mâna şi începem lupta pentru renaştere naţională în Timoc, Morava şi sudul Dunării", a concluzionat Mihailov.

Programul a inceput cu o urare a lui Slavisa Costandinovici, roman din satul Bucia, comuna Bor , prin care a spus: „... Dacuma inainte trebuie sa ne staruim copiii nostri sa îi îndemnam rumâneaste sa vorbeasca, radasina noastra sa nu sa parasasca. Limba noastra de-o vojim, rumaneasce sa vorbim, ca daca o sa uitam nici noi rumanii nu o sa mai fim. La urma ma rog la Dumnezau tuata lumea so pazasca ca Rumânii să traiască."

In continuarea programului s-au prezentat Ansamblurile folclorice din satul Lugniţa, comuna Zaiecear si Bogovina din Comuna Bolevaţ, cu cantece si jocuri romanesti specifice zonei din care vin: Grupul de cantece populare „Gherghina" din Negotin, solisti vocali si instrumentali din Metoniţa, comuna Bor, Prahova, Geanova comuna Negotin, Mali Izvor (Izvoru al Mic) comuna Negotin, Jitcoviţa, comuna Golubaţ.

Cea mai interesanta pentru spectatori a fost prezentarea cunoscutei cantarete din Romania Angelica Stoican, care a cules cele mai multe aplauze cu un cântec deosebit „Tot pe drumu Borului din Valea Timocului".


Programul l-au închis Florin Vasilica şi Grupul „Teleorman", care in cateva luni sunt prezenti deja a doua oara la romanii timoceni.

Festivalul de muzică populară de la Malainiţa a fost susţinut financiar, în baza unui proiect, de Institutul Cultural Român, Directia "Romani din afara Tarii".

Niciun comentariu: